Foto’s bewerken

In Coronatijd moet je soms creatief zijn om je tijd te vullen ? Met de lockdown op dit moment zijn fotoshoots lastig (al mag het officieel wel) en los daarvan is het buiten natuurlijk veel te koud om een uitgebreide fotoshoot te doen. Als er nou eens sneeuw viel… Dan zou ik er zeker op uit gaan met mijn camera! Maar tot nu toe heb ik nog geen vlokje gezien. Helaas, tot nu toe stelt ook 2021 een beetje teleur als het om de leuke dingen gaat!

Maar ik zie ook de positieve kant van dit verhaal. Ik merk dat ik nu veel meer tijd besteed aan het editen in Photoshop. Als ik een hele galerij moet nabewerken, gebruik ik Lightroom. Dat programma is ideaal voor het nabewerken van veel foto’s. Maar voor de écht speciale dingen is Photoshop meer geschikt. In Photoshop kun je makkelijker manipuleren en nóg preciezer werken. Ik gebruik het regelmatig voor foto’s waarop iets moet worden ‘weggeshopt’ (het is druk in het bos tegenwoordig en dat willen we natuurlijk niet terug zien op de foto!), maar ook voor creatieve uitspattingen. Voor ik het weet ben ik net zo lang met één foto bezig als met een hele galerij in Lightroom!

Ik kijk regelmatig rond op Internet om te zien wat andere fotografen over de hele wereld doen. Fotografen die foto’s maken die mij opvallen, blijf ik volgen. Soms probeer ik de stijl van een andere fotograaf na te bootsen. Het is dan ook juist leuk om eens iets te doen wat ik normaal nooit doe. Van proberen kun je leren! Al deze technieken sla ik op in mijn figuurlijke toolbox en daarmee worden mijn vaardigheden in Photoshop steeds beter. 

Het is goed om te weten dat foto’s gemaakt door een goede fotograaf, altijd nabewerkt moeten worden. De foto wordt namelijk gemaakt in RAW-formaat. Dat is een bestandstype waarin veel details worden bewaard. Je hebt speciale software, zoals Lightroom en Photoshop, nodig om dit type bestand te kunnen openen en bewerken. Het grote voordeel van een RAW-bestand is dat je er veel informatie mee terug kunt halen. Is de foto te donker? Dan kan je de foto gemakkelijk lichter maken zonder kwaliteitsverlies. Doe je dit met een JPEG-bestand, dan gaat dat altijd ten koste van de kwaliteit. 

RAW-foto’s lijken zonder nabewerking al snel wat grauw. Het verschil tussen het origineel en de nabewerkte versie is daardoor vrijwel altijd direct goed zichtbaar. In de nabewerking wordt de foto levendiger. Dat zie je goed terug in het volgende voorbeeld: 

Het is ook leuk om eens foto’s van een andere fotograaf na te bewerken. Een andere fotograaf maakt een foto vaak net iets anders dan jij. Je moet hier wel mee oppassen: je mag niet zomaar foto’s van anderen nabewerken. Op de website SignatureEdits kan je RAW-foto’s downloaden die je vrij mag gebruiken. Ik heb er een paar foto’s afgeplukt om mijn nieuwste technieken op uit te proberen. Dit is het resultaat:

Veel aanpassingen die ik maak zijn subtiel, maar al deze aanpassingen kunnen samen zorgen voor een enorm verschil! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *